Stirile National TV
”Noaptea bibliotecii”, la Biblioteca Județeană ”Ioan N. Roman” din Constanța
Noaptea Bibliotecii, un eveniment care îşi propune "să readucă la lumină" mersul la bibliotecă, s-a desfășurat noaptea trecută între orele 18.00 - 4.00, la Biblioteca Județeană ”Ioan N. Roman” din Constanța. În paleta mai largă de evenimente culturale găzduite sub acest generic, s-a înscris și lansarea lucrării “România de la Marea Cea Mare-Ținut Original-Îmbogățește Patrimoniul Umanității", realizată cercetătorul științific Constantin Vitanos. O poveste științifică despre inima Dobrogei, lucrarea poate fi receptată ca o poveste istorică, un manual pentru generaţiile tinere și o sursă de documenatare pentru cercetători.
CONSTANTIN VITANOS, cercetător științific ”Cousteau, acel cercetător care a colindat lumea apelor și a fost implicat direct în înființarea Rezervației Biosferei Delta Dunării, i-a spus lui Radu Anton Roman: Voi românii vă plângeți că străinii nu vă cunosc țara, dar eu am constatat că, voi nu vă cunoașteți și prețuiți țara în primul rând.”
Ideea Nopţii Bibliotecilor s-a născut în 2011, pe modelul "Noaptea Muzeelor", cu scopul de a readuce la lumină mersul la bibliotecă, cititul şi nevoia de documentare, în contextul digital al anului respectiv. Ideea, girată de Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, a pornit de la un ”gând statistic”: dacă măcar un sfert dintre cei care au călcat o dată printr-o bibliotecă în ultimii 10 ani ar reveni cel puţin o dată pe an într-o sală de lectură, starea de spirit în bibliotecile României s-ar schimba semnificativ, iar efectul ar fi amplificat dacă fiecare vizitator va încerca să vină însoţit de o persoană apropiată. Potrivit Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, în România funcţionează, în prezent, peste 3.000 de biblioteci publice - comunale, orăşeneşti, municipale şi judeţene. Din păcate, anul acesta, Noaptea Bibliotecii din Constanța este singurul eveniment de acest gen consemnat în agenda demersului pentru cultură inițiat în 2011.