Stirile National TV
”Omul orchestră: Un jurnal altfel”, un volum de excepție
Târgul de Carte Gaudeamus 2023, organizat la pavilionul central din cadrul Romexpo, aduce și în acest an un număr însemnat de noi apariții. Printre acestea se distinge volumul de proză al scriitorului Răsvan Popescu, intitulat ”Omul orchestră: Un jurnal altfel”, publicat la Editura Cartea Românească Educațional. Volumul redă evoluția personală a autorului, dând, astfel viață unui personaj care se reîntoarce în timp, începând chiar din anii copilăriei, petrecută într-un sat de sub dealurile Prahovei.
RĂSVAN POPESCU, scriitor și scenarist ”Am avut o copilărie fericită la țară, în pandant cu o copilărie cenușie la oraș. Unu era spațiul acela de sub dealuri și altul era spațiul dintre blocuri într-un cartier comunist, unde blocurile se îndeseau atât de tare, încât de la tine din balcon vedeai în balconul cu rufe al vecinilor. Pe acest contrast mi-am construit capitolul despre copilărie, din volumul ”Omul orchestră”. E foarte important să continuăm să citim, indiferent de suport. Importantă este povestea, suportul se schimbă, lumea se schimbă. Totul este să rămânem ancorați în această lume a imaginației. În această lume în care, până la urmă, orice este posibil.”
Despre volumul lansat ieri seară, au vorbit prof. univ. dr. Vasile Burlui, vicepreședinte al Academiei Oamenilor de Științe din România, filiala Iași, lectorul universitar doctor în cadrul Departamentului de Jurnalism, Ştiinţe ale comunicării şi Literatură Comparată, la Facultatea de Litere a Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Livia Iacob, și scriitorul Marius Chelaru, membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Iași. Cunoscut om de presă, scenarist de film, scriitor și membru al Uniunii Scriitorilor din România, Răsvan Popescu s-a remarcat în ultimii ani prin volumele sale. A debutat în literatură în anul 1991, fiind autor al mai multor volume de poezii, povestiri și romane. Anul trecut a publicat volumul ”În torent”, o carte la limita dintre fotografie şi scris, o poveste a timpului nostru, pentru care a fost distins cu Premiul anului 2022, la secțiunea Proză. De asemenea, a scris șapte scenarii de film, premiate la diferite festivaluri. Între 2007 și 2012, Răsvan Popescu s-a aflat la conducerea Consiliului Național al Audiovizualului, iar în prezent are statutul de membru.