Stirile National TV
”România Educată”, la Palatul Cotroceni
Conferinţa ”România Educată – politici publice şi coordonarea surselor de finanţare”, găzduită, astăzi, de Palatul Cotroceni! Începe să prindă contur, astfel, proiectul președintelui Klaus Iohannis, „România Educată”, despre care șeful statului spunea, la momentul lansării, în primul mandat, că își propune să fie punctul de pornire pentru tot ceea ce ar trebui să însemne un Proiect de țară autentic. La conferința la care au fost prezenți președintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban și ministrul Educației, Monica Anisie, au fost propuse patru documente de politică publică.
COSMINA STOIAN, reporter „Cele patru documente de politică publică abordează tematici esențiale pentru reforma sistemului de educație românesc, precum cariera didactică, managementul școlar, echitatea în sistemul de educație și accesul la o educație timpurie de calitate. Fiecare document include măsuri care pot contribui la atingerea obiectivelor stabilite de Proiectul „România Educată”.
Lipsa unei educaţii de calitate, accesibilă tuturor, devine o ameninţare pentru dezvoltarea României. România a obținut un punctaj slab în clasamentul PISA, locul 47 din 79 de țări, cea mai scăzută performanță fiind înregistrată la matematică. Rezultatele arată că nivelul analfabetismului funcțional este de 44%, cel mai ridicat din ultimii nouă ani.
KLAUS IOHANNIS, președintele României "Rezultatele PISA, publicate în urmă cu mai puţin de două luni, reprezintă unul dintre argumentele de netăgăduit pentru urgenţa soluţiilor rapide şi temeinice. Lipsa unei educaţii de calitate, care să fie accesibilă pentru toţi copiii din ţara noastră, devine o ameninţare pentru dezvoltarea României pe termen lung."
LUDOVIC ORBAN, premierul României „Ultimele decenii au marcat România printr-o scădere a calităţii educaţiei în foarte multe şcoli româneşti. Monitorul Educaţiei şi Formării 2019, un document de analiză al Comisiei Europene, atrage atenţia asupra decalajelor de calitate existente în sistem asupra precarităţii în educarea şi formarea noii generaţii şi asupra ratei crescute a abandonului timpuriu. Peste 16% din copii între 16 și 18 ani abandonează școala."
KLAUS IOHANNIS, președintele României "Eforturile noastre de a îmbunătăţi calitatea educaţiei vor trebui să fie orientate cu precădere spre sectoarele care au fost neglijate în trecut sau care au potenţialul de a genera beneficii indirecte şi în alte zone din educaţie. Un prim exemplu este educația profesională."
MONICA ANISIE, ministrul Educației și Cercetării „Una dintre rutele de formare iniţială pe care ne dorim să o dezvoltăm este sistemul de învăţământ profesional dual. Se impune ca această rută să fie finanţată corespunzător şi să investim în infrastructura necesară. Este important ca oferta de formare profesională să fie direct corelată cu cerinţele pieţei muncii. Urmărim ca în următorul cadru financiar multianual să sprijinim dezvoltarea de noi calificări în domenii precum inteligenţa artificială sau robotica, domenii care susţin dezvoltarea sustenabilă a societăţii actuale”.
Educația are nevoie de o resuscitare, însă, potrivit experților, va fi greu de realizat acest lucru, deoarece, Educația și Cercetarea beneficiază, în bugetul pe 2020, de 2,7% din PIB 2020, adică cea mai mică alocare din istoria recentă pentru acest domeniu.