Stirile National TV
”România reciclează”, o campanie de succes
Peste 50 de tone de aparatură electronică și electrocasnică veche și baterii uzate au fost predate pentru reciclare, în prima lună a celei de a treia ediții a campaniei "România Reciclează". Încurajați de sloganul "DEEEgeaba păstrezi deșeurile de echipamente electrice și electronice. Recicleaza-le și câștigi premii pe loc!" mulți români au scăpat, astfel, de aparatura veche și de bateriile uzate, ba au mai primit și bani. Pentru electocasnicele mari, cum ar fi mașini de spălat ori frigidere, omul primește 30 de lei, pentru electronice, precum laptopuri sau televizoare, primește 20 de lei, iar pentru aparatele vechi, cu greutate sub 15 kg, încasează 10 lei. În topul localităților din care s-au colectat cele mai mari cantități de aparatură și baterii se numară Caracal, Hârșova și Baia Sprie. Campania, organizată de Asociația Environ și Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor, în parteneriat cu autoritățile publice locale, a început pe 15 aprilie și se va încheia pe 30 iunie. Până acum, în campanie s-au înscris 60 de localități din toate județele țării. Primăriile care doresc să se alăture pot solicita înscrierea printr-un email pe adresa office@environ.ro.
COSMINA STOIAN, reporter ”Conform celor mai recente date publicate de Eurostat, în anul 2016, România s-a clasat pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește colectarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Media colectată în România, pe cap de locuitor a fost de 1,6 kg, în timp ce media europeană de 8,9 kg. Acest lucru este condiționat de obiceiurile de achiziție ale românilor, dar și de nivelul de trai mai scăzut, în comparație cu alte țări din Uniunea Europeană.”
În general, campaniile de reciclare au un scop bine definit. Acela de a încuraja populația să predea aparatura depășită din punct de vedere tehnic, uzată sau nefuncțională, pentru a proteja, astfel, mediul înconjurător și sănătatea oamenilor. Aruncate la întâmplare sau chiar duse la groapa de gunoi, electronicele, electrocasnicele și bateriile uzate sunt extrem de periculoase pentru sănătate și pentru mediu, din cauza conținutului de metale grele și substațe toxice.